Фахівці Управління Держпраці наголошують на безпечному виконанні робіт в колодязях, камерах, колекторах та замкнутому просторі

06 травня 2021

Фахівці Головного управління Держпраці у Харківській області звертають увагу роботодавців та працівників на дотриманні вимог законодавства щодо виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме  роботи в колодязях, камерах, колекторах та замкнутому просторі.

Згідно вимог «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого Постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107  в редакції постанови КМУ від 03.02.2021 №77 для виконання зазначених робіт необхідно зареєстрували в територіальних органах Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці на виконання робіт підвищеної  небезпеки.

До робіт у замкненому (обмеженому) просторі, в тому числі колодязях, допускаються працівники, які:

1) пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;

2) пройшли медичний огляд та не мають протипоказань до виконання даного виду робіт;

3) забезпечені спецодягом, спецвзуттям засобами індивідуального захисту, а саме:

·        індивідуальними запобіжними поясами на кожного члена бригади з лямками і мотузками;

·        сигнальними жилетами;

·        захисними касками;

·        ізолюючими протигазами з шлангом довжиною на 2 м більше глибини колодязя, але загальною довжиною не більше за 12 м;

·        двома лампами ЛБВК, акумуляторними ліхтарами напруженням не вище 6 В;

·        штангами для відкривання засувок колодязів, вентилятор.

Перед початком робіт в колодязях, камерах відповідальною особою видається наряд-допуск на проведення газонебезпечних робіт згідно вимог НПАОП 0.00-5.11-85 «Типової інструкції з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт»  та НПАОП 41.0-1.01-79 «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць».

Перед спуском в колодязь, камеру або споруду проводиться перевірка їх на загазованість повітряного середовища, на відсутність вмісту шкідливих і вибухонебезпечних газів і наявність необхідної кількості кисню за допомогою лампи ЛБВК або газосигнализатора. Спуск працівника в колодязь без перевірки на загазованість забороняється. Незалежно від результатів перевірки на загазованість спуск працівника в колодязь, камеру або резервуар без запобіжного пояса зі страхувальним канатом або мотузкою і без портативного (переносного) газоаналізатора забороняється.

З метою упередження нещасних випадків при виконанні робіт у замкненому (обмеженому) просторі, в тому числі колодязях, люках, відстійниках Головне управління Держпраці у Харківській області нагадує про необхідність дотримання вимог безпеки під час проведення зазначених робіт.